Özet: TOAD kullanırken hayatınızı ve işlerinizi kolaylaştıracak özellikler anlatılacak.

Toad‘ın şüphesiz ki çok fazla özelliği var ve biz dba’ler/developer’lar bu özelliklerin kaçını kullanıyoruz acaba. Bazen developer arkadaşlarımızın bizim sıklıkla kullandığımız bir Toad özelliğini gördüğünde ‘Aaa ne güzel birşeymiş bu, bunu bilmiyordum, öğrendiğim iyi oldu :)’
gibi ifadeleri oluyor. Elbetteki Toad’ın sizin için gerekli olan belli başlı temel özelliklerini kullanıyorsunuzdur ancak henüz bilmiyor olabileceğinizi düşündüğümüz birkaç çok işe yarar özelliğinden bahsedelim.

1- Auto Replace: “View” -> “Toad Options” penceresinde aşağıdaki şekilde açıkladığımız “Auto Replace” ekranından istediğiniz kısayolları oluşturabilirsiniz

auto_replace

2- “Ctrl + Space” ile aşağıdaki gibi hazır kod şablonlarını kullanabilirsiniz.

ctrl_space

“FOR-LOOP Statement” gibi;

FOR IN 1 .. 10 LOOP

END LOOP;

3- “Current Schema” combo-box ile Editör’de çalıştıracağınız scriptin hangi şema altından çalıştırılması gerektiğini seçebilirsiniz. Bu özelliği kullandığınızda, çok fazla tablo ve view içeren DML işlemlerinde her objenin başına owner’u belirtmeye gerek kalmaz.

Yani; başka bir şema(user1) altındaki yetkiniz olan bir tabloya select çekerken normalde alttaki sorgudaki gibi, tablonun owner’unu belirtmek gerekir.

"select * from user1.tablo1; "

Eğer “Curren_Schema” listsinden “user1” şemasını seçerseniz, alttaki gibi yazmanız yeterli olacaktır.

"select * from tablo1; "

curren_schema2

4- Bazen aynı anda Editör’ün birkaç tab’ında iş çalıştırmak isteyebilir, farklı ekranlarda rahatça gezinmek isteyebiliriz. Toad kurulumu sonrası default’ta bunu yapamıyoruz.
Ancak aşağıdaki adımları izleyerek 2 nolu seçeneği işaretlediğinizde aynı anda birçok işlemi yapabileceksiniz

execute_queries_in_threads

5- Yazılan Sql, Plsql kodlarının daha anlaşılabilir biçimde okunabilmesi için “Ctrl + Shift + F” ile formatlayabiliriz.

format_sql

6- “Ctrl + B” ile seçtiğimiz satırları commentleyebilir, “Ctrl + Shift + B” ile commentlediğimiz satırları geri açabiliriz.

7- Bazen sorgu sonucu çıktısından bazı kayıtların insert scriptlerini almak isteyebiliriz. Bunun için öncelikle satırları işaretleyip ardından sağ tuş ile açtığımız
“Export Dataset” penceresinden numaralı kısımları seçerek yapabiliriz.

insert_scripts

insert_scripts_2

8- Bir veya daha fazla veritabanına bağlanıp birçok editör üzerinde çalışmalarımızı yaparken aniden Toad kilitlenebiliyor/kapanabiliyor ve bu oldukça can sıkıcı bir durum 🙂 Bu tarz durumlarda en son çalışma ekranlarımıza dönebilmemiz için “Save current Workspace” kısmından Toad ekranlarımızın son durumunu kaydedebilir ve bu son durumları Toad’ımızı açarken geri yükleyebiliriz.

save_workspace_1

save_workspace_2

9- “Schema Browser” özelliğini Dropdown, Treeview veya farklı tab biçimlerinde isteğinize göre aşağıdaki gibi görüntüleyebilirsiniz

schema_browser

10- “Sql Recall” özelliği ile en son çalıştırdığınız query’leri tarihsel bazda görebilir, satırın üzerine çift tıkladığınızda editörünüze tekrar yükleyebilirsiniz.

Bu özelliğe F8 (History Sql) tuşuyla ya da alttaki resimde daire içine alınan butonla erişebilirsiniz.

sql_recall

Reklam