Yönetici mi, lider mi?

Bu yazımızda yılların klasik tartışmasına yeni bir boyut katıyoruz. Sizleri yeni kavramlarla tanıştırıyoruz.

Database Administrator (DBA)   vs   Database Leader (DBL)

Yazımıza W.Bennis’ten bir alıntıyla başlayalım: Yöneticiler, “işleri doğru yaparlar”, Liderler ise “doğru işleri yaparlar”.

DBL, DBA’i kapsadığı gibi, konuya yeni ufuklar katmasıyla farkını ortaya koyar.

Sözü uzatmadan bir tabloyla konuyu özetleyelim.

 

Talep/Alınan ilk Aksiyon

 

DBA (Database Admin)

 

DBL (Database Leader)

Kullanıcı oluşturma talebi geldi?

Çok hızlıdır, onay geldiyse, 1 dk sürmez hemen oluşturur kullanıcıyı. Önce bu kullanıcının neden istendiğini sorgular. Gerekli görürse Bilgi Güvenliği ekibinin görüşünü ister. Veritabanı güvenliğinde hassastır.

Kullanıcı yetki(DML vs) talebi geldi?

 Çok hızlıdır, onay geldiyse, 1 dk sürmez hemen verir yetkiyi. Bu talebin onay sürecini ve nedenini sorgular. Gerekli görürse Bilgi Güvenliği ekibinin görüşünü ister. Veritabanı güvenliğinde hassastır.

Backup/Restore talebi geldi?

 Çok hızlıdır, onay geldiyse çok dk sürmez hızlıca yapar işi.  Bu talebin onay sürecini ve nedenini sorgular. Gerekli görürse Bilgi Güvenliği ekibinin görüşünü ister. Veritabanı güvenliğinde hassastır.

Veritabanında hareketlenmeler oldu?

 Veritabanı dağılmıyorsa, uygulama ekibinden/iş biriminden ses çıkana kadar güzelce takip eder. Sorunu tespit edip, olay büyümeden uygulama ekiplerine durumu ve gerekli önlemleri anlatır.

DB versiyon kontrolü?

Mümkün olduğunca dokunmaz, “end of support” tarihini sonuna kadar kullanır.  Stabil sürümler çıktığında, veritabanları için planlama yapıp aksiyona girişir.

DB büyüklüğü kontrolü?

 Veritabanının büyümesine uygulamanın verisi deyip çok ilgisini çekmez. Disk ekleyip ekleyip büyütür.  Veritabanında anormal büyümeler varsa tespit edip gerekli aksiyonları alır, imkanı yeterse uygulama ekiplerine de aksiyon aldırır.

Yedek kontrolü?

 Rman ve export joblarını hazırlar, düzenli yedek alır.  Yedek sürelerini ve kaynak kullanımını(Cpu/IO) takip eder. Süreyi ve kaynak kullanımını azaltmak için gerekli testleri yapar, parametreleri ayarlar.

DRC Düzenlemesi?

 Önemli veritabanlarının DRC konfigürasyonunu yapar, job’larla düzenli takip eder.  DRC modeli için daha performanslı yapılar araştırır. DRC network kullanımını ve DRC RTO/RPO’sunu minimumda tutmak için araştırmalar yapar, parametreler ayarlar.

Altyapı Durumu?

 Veritabanı nasıl kurulduysa, mevcut alt yapısıyla(disk, OS, cpu, memory vs.) en iyi şekilde çalışacak şekilde yönetir. Performansı arttırmak için yeni donanımları, yeni teknolojileri takip eder. Fiyat performans dengesini gözeterek en uygun altyapıyı sağlamaya çalışır.

Bilgi Güvenliği Denetimleri Yaklaşırken?

 Denetimler yaklaşırken, tüm DB’leri kontrol eder, denetim eksiklerini tümüyle gidermeye çalışır.  Sürekli denetim modundadır. Bilgi güvenliği esastır. Her an denetime hazır olacak şekilde prosedürlere uygun yapar işlerini.

Kritik veriye erişim talebi geldi?

 Talep onay sürecine bakar, onayda sorun yoksa talebi dikkatle yapar.  Önce bu kullanıcının neden istendiğini sorgular. Gerekli görürse Bilgi Güvenliği ekibinin görüşünü ister. Veritabanı güvenliğinde hassastır.

gibi gibi… bu tablo böyle uzar gider…

IT hızla değişiyor.

Herşeyin Cloud’a döndüğü bu ortamda, DBA’liği Cloud Machine‘ler yapacak zaten.

Meydan DBL’lere kalacak.

Sanırım konu anlaşıldı 🙂

 

Reklam