DBA’lere alttaki sorularla gittiniz mi hiç?
-
Müşterilerin çek, kredi vs. bilgilerini nereden(hangi tablodan) sorgulayabilirim?
-
Şu tabloyu, uygulama nerelerde kullanıyor acaba?
-
Şu tabloya, şu amaçla bir kolon eklemek istiyoruz. Kolon adı ne olsun?
-
Şu uygulamayı devreye alacağız. Kullanıcı adı ne olsun, tablo ismini ne koyalım?
Siz gidip sormadıysanız bile birileri bizlere(DBA), bu sorularla çok defa gelmeye devam ediyor..! Yöneticileri henüz gerekli bilgilendirmeyi yapmamış görünüyor.
Öncelikle “Database Admin(DBA)” ve “Data Admin(DA)” tabirlerini birbirinden ayıralım:
Database Admin(DBA) ne yapar?
* Database Admin(DBA), adı üstünde, veri'nin değil veritabanının yöneticisidir. * DBA, ortamın fiziksel dizaynından ve operasyonel işlerinden sorumludur. * DBA, ortamın en iyi performans ile çalışması için gerekli altyapı parametrelerinden ve ortamın iyileştirilmesinden sorumludur. * DBA, yedeklerden ve ortamın monitör edilmesinden sorumludur. * DBA, datanın bütünlüğünden ve disk alanının kontrollerinden sorumludur. * DBA, verilerin güvenliğinden sorumludur. Kritik veriler hariç, nerede ne veri bulunur bunu tam anlamıyla bilmesi beklenmez. Kurumlarda yüzlerce DB olduğu düşünülürse bu konu daha anlamlı hale gelecektir. * ...gibi
Data Admin(DA) ne yapar?
* Data Admin(DA), adı üzerinde veri'nin yöneticisidir. * DA, verinin mantıksal dizaynından ve iş modellemesinden sorumludur. * DA, verilerin tutulduğu üstveri(metadata) tanımlamalarından sorumludur. * DA, verilerin tanımlanması, isimlendirmesi ve kısaltmalarından sorumludur. * ...gibi
Diyeceksiniz ki, kaç kurumda Data Admin(DA) bulunuyor?
Evet, haklısınız..! Büyük ölçekli kurumsal şirketler dışında Data Admin(DA) bulmak zor. Peki o zaman kim yapacak bu işleri?
-
Data Admin, bazı kurumlarda "Data Architect(Veri Mimarı)" olarak pozisyonlanmaktadır. Bunlar yapabilir.
-
Veri mimarı bulunmuyorsa, uygulama altyapısı mimarından hangi ekip(ya da dış kaynak firma) sorumluysa, bu ekipler yapabilir.
-
Altyapı ekibi de yoksa, uygulamayı kim yazıyorsa(yazacaksa) ya da kim yönetiyorsa(yönetecekse), Bilgi Güvenliği kapsamında uygulama prosedürlerine uygun belirli standartlara göre, analistler koordinesinde iş birimleriyle de görüşüp onlar yapabilir.
-
Ama bu iş DBA'lere bırakılamaz, DBA'lere sorulamaz..! Kuvvetler ayrılığına aykırı bu durum..!
-
DBA en fazla, isimlendirme ya da güvenlik gibi bazı konuları DB standartlarına çekmek için sınırlamalar koyabilir.
Teşekkür ediyoruz 🙂